Gipuzkoako historia nafarra : Euskal Herria osotasunetik - Agirre, Beñi (Iruñea : Nabarralde, 2017)
Liburu honek Gipuzkoa eremu zabalago batean kokatzen du, Nafarroan, alegia. Egun ezagutzen ditugun Gipuzkoaren mugak Gaztelaren interesen arabera sortutakoak dira. Historian zehar liskarrak, gerrak eta ezustekoak hark eragindakoak baitira. Ezin da ulertu Gipuzkoa euskararen lurralde historiko zabalean kokatu gabe. Gipuzkoako historiaren beste begirada eskaintzen digu egileak, kokapen zabaletik hasita egungo barrutira nola iritsi garen azalduz. Bi estatuen debekuaren aurrean herri baten onarpena aitortu du. Gure historiaren iraganaren gainetik pasa da eta beste errealitateak sortzea ahalbidetu du. Bestelako subjetua duen historiografia tradizionalak landu izan du funtsean euskal herritarren irudia eta eman izan dio errelatoari haien ikuspegiko moldea. Beñi Agirrek, liburu honetan kontatzen duenarekin, beste pausu bat eman du aurrera. Etorkizunean, guztien esku egongo da haien tradizio historiko hori apurtu eta gurea oparo bihurtzea. Historialariok eta historia zaleok proiektu zabal eta ireki baten barruan, Euskal Herriarentzat eta herritarrentzat historian barna egindako bidearen testuinguruan, euskalnafarron historia beste era batera jorratu ahal izatea, alegia.
Datuak azaletik hartuak
Keywords: Gipuzkoa -- -Historia; Nafarroa (Erresuma) -- Historia; Monografiak