Han ez banengo bezala / Slavenka Drakulic ; [Jairo Dorado Cadillaren hitzaurrea] ; Amaia Apalauza Ollok itzulia - Drakulic, Slavenka (Inportazioko liburuak (Pasazaite), 2018)
Han ez banengo bezala eleberria 1992. urtean girotuta dago, Bosniako gerraren aldirik latzenean, eta gerraren alderdirik izugarrienetako bat erakusten du: emakumeen aurkako bortizkeria. S.-ren ahots indartsuaren oihartzuna ez da aise isilduko irakurlearen buru-zokoan. Suediako erbestetik ari zaigu, gordin baina sotil, apaingarririk batere gabe. Gerrako bere bizipenen kronika egiten du, nola atzeman zuten, nola atxiki zuten esparru batean beste emakume batzuekin batera, nola jasan zituen soldaduen sexu-abusuak... Eta harrigarriena, beharbada, nola ernatu zitzaion bizirik irauteko sena. Esaldi motz eraginkorren bidez, egileak itolarrian daraman irakurlea amaieraraino, liburuaren hasierako denborarekin bat egin arte.