Mundua berriz liluratuz : feminismoa eta komunen politika - Federici, Silvia; Astobiza Uriarte, Amaia (Iruñea : Katakrak, 2019)
«Zer dira komunak? Federicik ihes egiten dio erantzun esentzialista bat emateari, eta bere saiakerak bi gairen inguruan dantzatzen dira: bat, ondasun komunen berreskuratze kolektiboa; eta bi, kapitalak gu zatikatzeko erabilitako baliabideen aurkako kolektiboa. Hamaika adibide daude. Komunei dagokienez, lau ezaugarri aipatzen ditu: 1) ondasun guztiak partekatu behar dira, 2) komunek betebeharrak eta eskubideak izan behar dituzte, 3) zaintza-komunak ere erresistentzia-komunitateak dira, gizarte-hierarkia ororen aurka egiten dutenak, eta 4) komunak estatu-moldearen «bestea» dira. Nolanahi ere, komunen diskurtsoa estatuaren krisian errotuta dago, eta estatuak, orain, bere helburuen araberako esanahia ematen die komunei.». «Gizaki baten erreprodukzioa, proiektu kolektibo bat izateaz gainera, lan guztietan egitekotsuena da. Liburu honekin, ohartuko gara emakumeak direla munduko iraupen-nekazariak. Afrikan, biztanleek kontsumitzen duten janariaren % 80 emakumeek ekoizten dute. Emakumeak lurraren eta ondasun komunalen jagoleak dira. Gainera, memoriaren ehuleak ere badira. Federicik continuum batean kokatzen ditu gorputza eta lurra, biek dute-eta memoria historikoa, eta biak daude-eta askapenarekin lotuak».
Bibliografia: 273-300 or.
Keywords: Feminismoa; Saiakerak