Berdea da more berria : Bizkaiko egoitzetako grebalarien testigantzak - Irureta Azkune, Onintza; Manu Robles-Arangiz Institutua Fundazioa ([Lasarte-Oria] : Komunikazio Biziagoa (Argia) ; Bilbo : Manu Robles-Arangiz Institutua, 2019)
Azken hamarkadetan Euskal Herrian egin den grebarik ospetsuenetakoren protagonistak aurkituko dituzu liburu honetan: 2016an hasita, urte eta erdiz, Bizkaiko zaharren egoitzetako langileek kaleak hartu zituzten; mota askotako mobilizazioak antolatuz, ozen aldarrikatu zuten euren lan baldintzak hobetzen ez baziren gizarte osoa aterako zela galtzen. Emakume langileen borroka eta zaintzaren gaia agenda mediatikoaren erdigunera ekartzea lortu zuen grebak. Ezer ez da berdina izan geroztik. Grebak lagundu zuen, sektore prekarizatu honetako langileentzat hobekuntza nabarmenak lortzeaz gain, gure gizartean langile-klaseari buruz oraindik nagusi den imajinario maskulinoan arrakala bat irekitzea. Borrokatzeko ahaldundu ziren hasieran. Orain, beraien bizipenei hitzak jartzeko. Ezinbesteko dokumentu bat eskatzen dizugu, jabetzeko pertsona arruntek gauza harrigarriak lor ditzaketela elkarrekin borrokatzen dutenean.
Keywords: Zahar-etxeetako emakume langileak -- Grebak -- Bizkaia; Emakumeak sindikatuetan; Feminismoa; Monografiak