Kattalin : sendalari gazte bat sorgintzat salatua / Toti Martinez de Lezea ; [itzulpena, Rosetta testu zerbitzuak] - Martínez de Lezea, Toti (Poltsiko.e (Erein), 2006)
XV. mendearen erdialdera I fraide frantziskotarren jarraitzaileen kontrako auzia izan zen Durangon. Auzi hartan epaitutako ehundik gora pertsona izan ziren hiltzera kondenatuak. Urte batzuk geroago, 1500ean, eta herri berean, heretiko edo sorgintzat akusatutako hamar emakume eta gizonezko bat hil zituzten, sutan erreta, lehendik hilak ziren beste sei emakumeren hezurrekin batera. Katalina Goienakoa,emakume sendalarien alaba eta biloba Arrazolako herritxorik Durandora joan da, emagin lanbidea ikastera. Anboto, mendi sakratuaren magalean jaioa, sineste paganoetan hazia izan da. Durangoko herrian beste bizimodu bat topatuko du, merezi ez duen matez maiteminduko da, eta "durangarrak" deitu ohi diren sorgintzat salatuen kontrako auzian -emaginak eta belarketariak gehienak- nahasturik aurkituko da.