Militar harroputza - Plauto, Tito Mazio; Bilbao Telletxea, Gidor; Garcia Iraeta, Paula; Utrilla Arana, Maialen; Udako Euskal Unibertsitatea (Bilbo : Udako Euskal Unibertsitatea, 2018)
T. Maccius Plautus da Plauto idazlearen izen osoa. K.a. 259 inguruan jaio eta K.a. 184an hil zen. Gutxienez 21 komedia idatzi zituen latinez, guztiak palliatak (Greziako gaia eta giroa, eta greziar eredua). Komedia horietan, kantaturiko edo musikaren laguntzaz deklamaturiko pasarteak ziren antzezlanaren bi heren; horrekin, pertsonaien hizkera bizi gatzozpinduarekin eta barre eragiteko hainbat teknika baliatzearekin, arrakasta handia lortu zuen garaiko publikoaren artean. Miles gloriosus 'Militar harroputza' arrakastatsuenetakoa izan zen. Izenburua Pirgopolinizes militar andrezale harroputz ergelak eman dio antzezlanari, baina komedietako pertsonaia tipiko askok hartzen dute protagonismoa antzezlanean: esklabo maltzur artetsu eta amarrutsua, esklabo losintxaria, mutil gazte maitemindua, neska-lagun gazte bahitua (prostituta dotorea), aguretxoa (gazte izan nahiko lukeena) gazte maiteminduei laguntzeko prest, prostituta eder, jakintsu eta iruzurtia... Oholtza gainean antzezten diren gertakizunetan ere eszena tipikoak agertzen dira, baina antzezlanak erritmo bizia hartzen du, iruzur bat beste batekin eta nahaste-borraste bat hurrengoarekin kateatuta.
Keywords: Helduentzako Literatura; Antzerkia