Xalbadorren itzalean : hamar urte : deiadarraren kronika / Joxemari Iriondo - Iriondo, Joxemari (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 2013)
Xalbador hil zenetik urteroko bertso jaialdiaren antolatzaile ezberdinak izan dira hogeita hamazazpi urte honetan.Lehenengo hogeita bost urtetan Eskualtzaleen Biltzarrak, eta Joxe Mari Aranalde zenak hartu zuten bere gain antolaketaren zama, adiskide eta bertsozale askoren laguntasunez beti. Xalbadorren miresle eta maitalerik sutsuenak urepelen bildu eta bertso jaialdi ederraz gozatuz. Gutxienez ere egun bateko bertso festa eta Xalbadorren maitasuna gogoratzea zuten helburu. Hogeita bost urtean udazkeneroko zereginaz nekatu eta antolaketa-lanak eskuz aldatu nahi zituela adierazi zuen Aranaldek. Eta holasxe sortu zen Deiadarra taldeari eman zion lekukoa, 2004-ko urrian, aurrerantz ere ahal zuen arte laguntzen jarraituko zuela hitzemanez. Hola sortu zen lantaldea, Bethart familia, Joxe Mari Aranalde bera, Antonio Zavala, Joaki Berasategi, Joxemari Iriondo eta Urepele eta inguruko beste lagun batzuk elkartuta, errazago baita olako eginkizunei taldean eustea bakarka baino.