Askatasunaren bidea: Florentino Goikoetxea eta beste hernaniar batzuk nazismoaren aurkako borrokan bigarren Mundu Guerran - Jiménez de Aberásturi, Juan Carlos; Zabala Oiartzabal, Karlos; Hernani. Udala (Hernani : Udala, Udal Artxiboa, 2006)
Florentino Goikoetxea ez zen politikaria, intelektuala, zientzialaria, kirolari famatua... Eta historiara pasatuko da, ordea. Beharbada ez da agertuko entziklopedia bateko /G/ letran, baina haren oroitzapena bizirik egongo da, bai salbatu zituen ehunka pilotu aliaturen eta erresistentzia-kideren bihotzean, bai haien familiakonean ere. Eta halaxe egongo da, era berean, sarearen beste laguntzaile batzuekin batera, Hernaniko Udalak, hernaniar talde batek II. Mundu Gerran askatasunaren borrokan egindako lana datozen belaunaldiei oroitarazteko asmoz, Osiñagako bidean jarri zuen monumentuan ere. Eta haren oroitzapenak bizirk jarrai dezan nahi dugu baita liburu honen bidez ere, non Florentinoren bizitza, izaera, askatasun grina, indar fisikoa, gizatasuna eta bere buruaz ahazturik besteen alde jarduteko gaitasuna deskribatzen diren.
Testua euskaraz, frantsesez eta ingelesez
Keywords: Goikoetxea, Florentino -- (1898-1980); Mundu Gerra, 1939-1945 -- Euskal Herria; Monografiak