Behin batean : Euskal Herriko ipuinak / egokitzailea [ipuinak hautatu, eta egokitzeko lanak eta ariketa osagarriak], Xabier Monasterio - Monasterio, Xabier (Zirimiri (Erroa), 2017)
Behin batean... Horrela hasten dira euskal ipuin zaharrak. Ipuin horietan lehengo euskaldunen mundua ikusten dugu, hau da, euskaldun jendearen eguneroko bizitza. Baina haien mitologia edo erlijio zaharra ere ikusten dugu, eta haren barruan laminak, basajaunak eta sorginak. Ipuinak ahotik belarrira kontatzen dira, gurasoek seme-alabei eta aitona-amonek bilobei. Euskal ipuin hauek ere horrela heldu dira gure egunetara. Orain zuk ikasi behar dituzu, katea ez apurtzeko.