Azeri-dantza - Salterain, Mila (Tafalla : Txalaparta, 2017)
XV. eta XVI. mendeetan Nafarroako erresuma astindu zuten gertakizun historikoek kolpatutako pertsonaiak dira nobela honen ardatza osatzen dutenak. Izaki kolpatuak, bai, baina, beren erresuma bezala, ez menperatuak. Bere bigarren eleberri honetan, Mila Salterainek Erdi Arora eramango gaitu, Inkisizioak jazarri eta erre zituen Durangoko ustezko heretikoen ibilera eta urratsen atzetik, fikzioa eta historia trebetasunez uztartzen dituen kontakizun zirraragarri batean. Osantza Aranguren, Martin Arteaga, Cesar Borgia, Foixeko Germana eta Katalina lehengusinak, Eugenio IV. aita santua edota Joana Jatsu espioi zangozarra izango ditugu bidelagun, Euskal Herriaren historiako pasarte ezezagun bezain erabakigarri batzuetan. Salterainen eskutik murgilaldi irudimentsua, dokumentatua eta jakingaiz betea egingo dugu, munta handiko gertakari historikoak pertsona xumeen eguneroko kezka, beldur eta ametsekin txirikordatzen dituen kontakizun honetan.
Keywords: Helduentzako Literatura