Antzerkia - Aresti, Gabriel (1933-1975); Saizarbitoria, Ramon ([Zarautz] : Susa; [Bilbo] : Bilboko Udala : Bizkaiko Foru Aldundia, 1986)
Hiru kezka nagusi agertu zituen Gabriel Arestik teatroaren arloan. Lehena, teatro-hizkera zuzen eta egokia lortzea, edo, bere hitzetan adierazteko, esaldi honetan laburtu zuena: "Euskaraz teatro moderno bat antolatu nahi badugu, euskara errez, herrikoi, mundukor eta bakar bat erabili behar dugu". Dramagile unibertsalen zenbait obra geureganatzeko esfortzua egin zuen, bigarrenik, bere itzulpen-lanetan ikus daitezkeenez. Hirugarreik, euskal teatro modernoak autore eta ideia berriak eskatzen zituen. Jo dezagun berriro Arestiren hitzetara: "Gerra bukatu eta bakea harmatu zen. Gizon berriak etorri gara, eta ideia berriak ekarri ditugu gurekin". Berrikuntza-loan horretan saiatu zen teorizazio bat sortuz (artikuluak, hitzaldiak), teatro-taldeak bultzatu eta lagunduz (Kriselu, Jarrai) eta teatro-lanak idatziz. Sei obra sortu ziren bere lumatik, guztiak 1960-1965 urteeen bitartean; guztietan nabaritzen da euskal teatroan garaiko kezka, kontradikzio eta problemak agertzeko nahia, hizkuntza zuzen batez baliatuz. Seirak bildu ditugu liburu honetan
. ; 1. Mugaldeko herrian eginikako tobera . ; 2. Etxe aberatseko seme galdua eta Maria Madalenaren seme santua . ; 3. ...eta gure heriotzeko orduan . ; 4. Oilarganeko etxola batean . ; 5. Beste mundukoak eta zoro bat . ; 6. Justizia txistulari
1961ean Toribio Alzaga Saria irabazi zuen "Mugaldeko herrian eginiko tobera" lanarekin
Keywords: Antzerkia; Helduentzako Literatura; Baliabide digitalak