Antzerkia / Gabriel Aresti ; [hitzaurrea, Ramon Saizarbitoria] - Aresti, Gabriel (1933-1975) (Gabriel Arestiren literatur lanak (Susa), 1986)
Hiru kezka nagusi agertu zituen Gabriel Arestik teatroaren arloan. Lehena, teatro-hizkera zuzen eta egokia lortzea, edo, bere hitzetan adierazteko, esaldi honetan laburtu zuena: "Euskaraz teatro moderno bat antolatu nahi badugu, euskara errez, herrikoi, mundukor eta bakar bat erabili behar dugu". Dramagile unibertsalen zenbait obra geureganatzeko esfortzua egin zuen, bigarrenik, bere itzulpen-lanetan ikus daitezkeenez. Hirugarreik, euskal teatro modernoak autore eta ideia berriak eskatzen zituen. Jo dezagun berriro Arestiren hitzetara: "Gerra bukatu eta bakea harmatu zen. Gizon berriak etorri gara, eta ideia berriak ekarri ditugu gurekin". Berrikuntza-loan horretan saiatu zen teorizazio bat sortuz (artikuluak, hitzaldiak), teatro-taldeak bultzatu eta lagunduz (Kriselu, Jarrai) eta teatro-lanak idatziz. Sei obra sortu ziren bere lumatik, guztiak 1960-1965 urteeen bitartean; guztietan nabaritzen da euskal teatroan garaiko kezka, kontradikzio eta problemak agertzeko nahia, hizkuntza zuzen batez baliatuz. Seirak bildu ditugu liburu honetan