Zakurra, zeure laguna / Gotzon Garate - Garate, Gotzon (1934-2008) (Literatura (Elkar), 2002)
Zakurrenganako maitasunez eta haien ohoretan idatzia da liburu hau. Izan ere, txikitatik izan ditu Gotzon Garatek Zakurrak inguruan, baita orain ere, Deustuko Unibertsitatean; Euskal Herriko zazpi probintzietako baserrietan egiten dituen egonaldietan ere ez du sekula txakur baten edo gehiagoren laguntza faltako. Zakurrekiko harreman luze horren emaitza da Zakurra ,zeure laguna, era askotako berri eta pasadizoak biltzen dituen obra zabala. Txakurren ezaugarri orokorrak, haien ohiturak, heziketarako aholkuak eta beste hainbat jakingarri ematen dizkigu egileak, batetik, eta egiazko gertaera ugari kontatu, bestetik, hainbat gairen inguruan: txakurrak gizakion laguntzaile eta salbatzaile izan diren kasuak, txakurren borrokak eta arriskuak, beste animalia batzuekin izaten dituzten gorabeherak... Garatek ohi duen hizkuntza gozo, arin eta aberatsean idatzitako liburu berri hau gustagarri egingo zaie, ziur zakurrak maite dituzten guztiei, baita gizakion espezieak izan duen lagunik zahar eta leialena ezagutu nahi dutenei ere. On egin.