Mohamed eta parroko gorria / Martin Ugalde - Ugalde, Martin (1921-2004) (Literatura (Elkar), 2000)
Gazte marokoar bat da Mohamed, umezurtza eta koitadu samarra, Errepublika garaian Bilbora iristen dena, militarren kuartelak hornitzeko txerrikortan lan egitera. Eta horra non lehertzen den gerra, herri baten askatasuna zanpatu eta jende xehearen ametsak zapuztuko dituena. Mohamedek ez daki ezer politikaz: txerriak gobernatzen besterik ez daki, eta inguruko guztien aginduak zintzo betetzen: emaztearen esanak, militarren ordenak, don Eugenio erretorearen edo Begoñaren aholkuak... Guztiz noraezean sentitzen da Mohamed gaixoa, historiaren zurrunbiloak batera eta bestera erabilia, baina indar ezkutu horien aurka bere barrengo justizi senaz erantzungo du, gizaki babesgabeenari ere duintasun osoa zor zaiola frogatuz.