Gerra, ume eta gaztetxoen begietatik / testigantzak, Ahotsak.eus; zuzendaritza, Badihardugu EuskaraElkartea; gidoia, Idoia Etxeberria; argazkiak, Intxorta 1937; (Ahotsak ikasgelan, 2018)
Batzuetan iruditzen zaigu adineko jendearen bizitza zuri-beltzekoa izan zela, antzinako filmak bezalakoa. Eta zaila gertatzen zaigu haiek ume garaian irudikatzea. Dokumental honetan gerra garaian zuten adina jarri dugu, eta adin horietako gaur egungo ume eta gaztetxoak ere grabatu ditugu, kontraste gisa. Zein desberdinak izan ziren batzuen eta besteen bizitzak... eta hala ere, umeak beti ume. Gaur egungo ikasleei gerra zer den azaltzeko balio du bideo honek, pentsarazteko. 1936ko gerraren ondorio latz haiek ezagutu ditzaten, eta sasoi bateko ume/gaztetxo haien lekuan jar daitezen, "adinkidea" izateak ematen duen gertutasunetik.