Umearen pisu sobera : esku-hartzea lehen mailako arretako pediatrian / Xabier Txakartegi Etxebarria ; zuzendaria, Juan José Aurrekoetxea Agirre, Juan Carlos Vitoria Cormenzana - Txakartegi Etxebarria, Xabier (: [s.n.], 2015)
Obetsitatea arazoa bihurtu da mundu osoan bai helduaroan zein haurtzaroan. Osasunerako Munduko Erakundeak XXI mendeko epidemia gisa hartu du arazo hau. Aurre egiteko, emezaroan, hainbat eximen egitea proposatu ohi da, dieta aldatzeko zein ariketa fisikoa gehitzeko. Ekimen hauek arlo anitzekoak dira eta eraginkorrak badirudite ere epe laburrera, ez dute erakutsi epe ertainerako mesedegarriak direnik. Gernika-Lumoko Osasun Zentroan pediatria-talde batek arazoari aurre egiteko neurri sistematikoak hartu zituen 1996. urtean, batzuk eskoletara eta gizartera helbideratu zirelarik, beste batzuk pertsona, umea eta bere familia alegia, xede hartzen zuten bitartean. Neurri hauen artean edoskitze-naturalaren sustapena izan da nagusinetako bat. Obetsitatearen prebalentzia-tasa gelditu egin dela gure ume-biztanlerian erakusten dute gure emaitzek. Abian ipinitako neurriak eraginkorrak direla frogatu dute beste pediatria-taldearen emaitzekin parekatu direnean, zeinean ez da hartu neurri sistematikorik. Halaber, edoskitze-naturalaren iraupenak ez duela zerikusirik obetsitatea gelditzeko erakusten dute gure emaitzek.