XIX. mendeko euskal gramatikagintzari buruzko ikerketak / Ricardo Gómez López ; zuzendaria, Beñat Oyharçabal - Gómez López, Ricardo (: Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 2006)
Doktorego tesi hau XIX. mendeko euskal gramatikagintzaren historiari buruzko zortzi ikerlanez osaturik dago eta Hizkuntzalaritzaren Historiografiaren esparruan kokatzen da, zehazkiago euskararen inguruko gramatika-ideien historian. Ikerketa honek bi atal nagusi ditu: alde batetik, 1-5 kapituluetan XIX. mendeko zenbait euskalariren lanak aztertzen dira (Astarloa, Humboldt, Darrigol, Bonaparte eta van Eys) eta, bestetik, 6-8 kapituluetan gramatika-gai batzuek euskal tradizioan zehar, batik bat XIX. mendean zehar, izan zituzten analisiak aurkezten dira (artikuluaren identifikazioa, "aditz bakarraren" teoria eta objektu-komunztadura).