Belartzetik ihartzera : udaberri eta udako jai-ohiturak - Etxebarria, Igone; Euskadi (Autonomia Erkidegoa). Hizkuntza Politikarako Sailburuordetza; Euskadi. Argitalpen Zerbitzu Nagusia; Labayru Ikastegia (Vitoria-Gasteiz : Eusko Jaurlaritzaren Argitalpen Zerbitzu Nagusia, 2012)
Urtearen oinarrizko unitatea urtea da, urteak ziklo bat osatzen du eta hala goaz urteak metatzen. Urtearen barruan ere, ibilbide bera egiten da urtero-urtero, urtaro bakoitzari dagozkion lanak eta jaien segidak behin eta berriz errepikatzen direlako. Urtaroetako lanen egutegia gizarte nekazariarekin lotuta dago, soroetan garai bakoitzean zer landu edo zer batu behar zen, horretarako lanak ondo finkatuta. Jaiak, ostera, nekazaritzako lanen arabera ez ezik, gure inguruan urte liturgiko katolikoaren arabera ere ordenatzen dira.
Bibliografia: 43. or.
Keywords: Errito eta zeremoniak -- Euskal Herria; Euskal Herria -- Ohitura eta usadioak; Baliabide digitalak; Monografiak