Zazpigarren heriotza : (autonomiaz eta bortxaz, dolu baterako arrastoak) - Gorostidi, Juan (Donostia : Erein, 2016)
"Non nengoen eta zertan nenbilen ni zure adinean?": galdera horrentzako erantzuna saiatuz, alabari igorritako gutun batekin abiatzen du Juan Gorostidik izkribu hau, noiz eta 2011ko udazkenean, ETAk bere "jarduera armatua behin betiko amaitzearen erabakia" plazaratu zuen biharamunean. "Telebistako saioetan edo kazetarien berrietan aurkituko ez duzun historia bat kontatu behar dizut", zuzentzen zaio, aspaldian atzendutako gogoetaren unea zabaltzen zelakoan. Memoria eta testigantzatik haratago, erabateko gaurkotasuna duten gaien inguruko gogoetaz dago hornitua liburua, "beranduegi eta berriro hitzik gabe geratu baino lehen" egungo erronka etiko eta politikoei ezohiko begiratua luzatzen zaie bertan.
Keywords: ETA (Euskadi Ta Askatasuna) -- Historia; Monografiak