Hirugarren Reicharen euskal esklaboak / Zuzendaritza eta gidoia, Karmelo Vivanco ; gidoia, Andoni Lizeaga - Vivanco, Karmelo; Lizeaga, Andoni (: Baleuko, 2000)
III. Reichak izan zituen sarraski esparruetako esklaboen artean euskaldunak egon ziren. Alemaniako Parlamentuak kalte-ordainak onartu zituen, egoera hori sufritu zutenen mesedetan.Bere sorreratik 70 urte betetzen diren honetan, Gurseko presoen zuzeneko testigantza eta senideei bidalitako eskutitzen bitartez, dokumentalak Gurs konzentrazio esparrua izan zela eta Frantziara babes bila joandako errefuxiatuek bizi izan zituzten gorabeherak azaltzen ditu.