Pedro Páramo / Juan Rulfo ; itzultzailea, Juan Garzia Garmendia - Rulfo, Juan (1918-1986) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 2001)
Mexikoko lur bazter bat dugu orriotan irudikagai, Comala, hautsez eta nekez lurrarekin berdindutako bere jendeekin. Lur-arras berdinduxe dirudite, orobat, hilak eta biziak, eta ustekabe galantak emango dizkio horrek irakurleari eta, haren bitartekari gisa, hasierako narratzaile Comalaratu berriari. Etorri ere, aita omen duen Pedro Páramo lurjabearen bila etorria da Comalara Juan Preciado, eta harekin gu, jatorri eta bizileku bila, heriotzan ere amaitzen ez den bidaia larrian.