Berri ona Zuzendaritza eta gidoia, Helena Taberna ; gidoia, Andrés Martorell - Taberna, Helena; Martorell, Andrés (: Golem : Lamia Producciones, 2008)
Nafarroako langile-herri bateko parroko izendatu dute Migel, 1936ko matxinadako egunetan. Gerraren ankerraren lekuko da eta kaltetuen alde jokatzea erabaki du, bizitza bera arriskuan jartzeraino iritsiz. 1936ko uztailean, matxinada militarraren gertaleku nagusietako bat da Nafarroa. Langile-gune garrantzitsu bat du Altzaniak eta parroko bidali dute Migel herri hartara. Erroman ikasketak bukatu berria da, eta halabeharrak nahi izan du lehenengo meza estatua Gerra Zibilera eramango duen matxinadaren hasierako orduetan eman behar izatea. Lehen egunetan hasi da errepresioa eta ankerkeria nabarmendu da bereziki jende asko errepublikanoa eta ezkerreko militantea duen herri honetan. "Gurutzada Santuaren? izenean egiten diren bidegabekerien lekuko da Migel, eta hautatu beharra daukala sentitu du irmoki: Elizari men egin edo Ebanjelioaren balioen bidetik segi,Jesukristoren berri ona? zabaltzeko