Nora goaz euskalduntasun honekin? - Odriozola, Joxe Manuel (Donostia : Elkar, 2017)
Euskal Herriaren zati batek euskaldun iraun du gaur arte, bere hizkuntzari atxikia; hala ere, oinarri etnokulturala duen euskalduntasun horrek ba al du etorkizunik egungo munduan eta datozen urteetan? Bi identitate eredu kontrajartzen ditu egileak: etnikoa eta nazionala, batetik bestera igaro beharra azpimarratzeko, bigarrena delakoan, ez bakarrik herriaren duintasuna aintzat hartu, baita haren geroa ziurtatuko lukeen bakarra ere. Hizkuntza, kultura, identitatea, nazioa, elebitasuna eta kultura-bitasuna, diglosia, ideología, hegemonía, folklorizazioa... hainbat kontzeptu jorratzen ditu Odriozolak, hango eta hemengo autoreen aipuetan oinarrituta, zorroztasun intelektuala eta herrien aldeko jarrera militantea uztartuz.
Keywords: Kultura- eta gizarte-antropologia -- Euskal Herria; Kultura-nortasuna- -- Euskal Herria; Euskara -- Alderdi politikoak; Euskara -- Alderdi sozialak; Soziolinguistika; Saiakerak