Baserriaren eraikuntza : teknika tradizionalei begira / Garbiñe Pedroso, Inhar Agirrezabal (UEU) - Pedroso, Garbiñe (Euskara mintzagai (Kultura Saila), 2013)
Baserria Euskal Herriko eraikin tipologia esanguratsuena da. XV. mendean asmatu eta bi belaunaldi eskasetan ia modu sistematikoan hedatu zen lurralde osoan zehar. Honek argi uzten du garai hartako euskaldunen bizitoki beharrei ondo egokitutako tipologia izan zela. Toki bakoitzean bere berezitasun eta egokitzapenak izan zituen, baina arrakasta bere oinarrizko ideiak eman zion; hau da, bizitokia eta oinarrizko lehengaien produkziorako espazioak batean biltzeak.