Tamarindoaren zainak / Sindo Pacheco ; [itzulpena, Lurdes Auzmendi Aierbe ; barruko irudiak, Lázaro Enríquez] - Pacheco, Gumersindo (Periskopioa (Giltza), 2003)
Gazte kubatar bat da Tony, nerabezaroko arazoetan murgilduta dabilena: hazten dago, sexu-esnaera bizi du, nortasune eta erreferente bila ari da. Bigarren Hezkuntzako eskolako errutina jasangaitza egiten zaio, autoritarioa eta kontrolzalea delako. Gainera, familia barruan ere ezoroso sentitzen da, testuinguru sozialaren kausaz eta, bereziki, herriaren, Kubaren, egoea politikoaren kausaz.