Demagun ehun urte barru - Navarro, Koro; Montorio, Bego; Lertxundi, Anjel; Cano, Harkaitz; Cercas, Javier; Cid Abasolo, Karlos; Darrieussecq, Marie; Kovacsics, Adan; Sáenz, Miguel; Zelik, Raúl; Elosegi, Joxan; Elser, Petra; et al. (Donostia : EIZIE ; Donostia-SS2016, 2017)
Idazle zein itzultzaile baten lan-tresna-hizkuntza-kinka larrian edo osasuntsu egotea ez da muntarik gabeko auzia ez idazlearentzat ez bere lanarentzat. Zer-nolako eragina ote du tradizio oparo batetik idazteak edo ia tradiziorik gabeko urritasunetik; gauza bera ote da aspaldi aritzea; munta bera ote du aspaldi handiko ofizialtasunetik edo ofizialtasun berri eta urri batetik jarduteak. Berdin begiratzen ote zaio munduari hizkuntz harremanen hegemoniatik edo diglosiaren eraginpetik...Mundua globalizazioaren bidean, hizkuntza gutxituetako literaturak ere bertan. Mundua pentsatzen, mundua esaten. Gaur. Ehun urte barru, auskalo.
Testua euskaraz, gaztelaniaz, frantsesez eta alemanez
Keywords: Hizkuntza gutxituak; Literatura eta gizartea; Eleaniztasuna eta literatura; Monografiak