Arrantza-sektoreko langileen arrisku-faktore psikosozialen hastapenak : alturako arrantza-ontziarentzako aplikazioa = Introducción al estudio de los factores de riesgo psicosocial en trabajadoras y trabajadores del sector pesquero : aplicación en un buque de pesca de altura - Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua; Ituarte, Amaia; Apellaniz, Alfonso (Bilbo : Euskal Herriko Unibertsitatea, Argitalpen Zerbitzua = Universidad del País Vasco, Servicio Editorial, 2017)
UPV/EHUko Laneko Segurtasuna eta Osasuna masterreko egresatu Amaia Ituartek, 2016ko bere Master Amaierako Lan honetan, Euskadiko ekonomian gakoa den lehen sektoreko arrisku psikosozialeko faktoreen azterketa analizatzen du, arrantzarena, hain zuzen. Europako arrantza jarduera osoan bezala, XX. mendeko bigarren erdian sortu zen krisi garrantzitsu bat ari da igarotzen, eta etengabe ikusten ari da azken urteotan; horrela, duela 30 urte zeuden 8.000 postuetatik 2014ko 1.985etara igaro da.Sektore horretan gehiengo handi bat gizonezkoak dira, % 85etik gora, eta % 70 inguru 36 eta 55 urte arteko adin tartean daude, belaunaldi aldaketa argirik gabe. Gehienek lehen ikasketak egin dituzte, baina % 2,4k soilik dituzte goi mailako ikasketak; gainerako jardueretan, berriz, % 28,1ek. Sektore honetan nagusi dira langile autonomoak eta soldatapekorik gabeko enpresaburuak, langileen presentzia txikiagorekin.
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Arrantza -- Euskadi; Industriako segurtasuna; Lana -- -Alderdi psikologikoak; Monografiak