Baserri biziari eusteko lanak : nekazaritza sindikalismoaren historia bat - Aldai, Jose Anjel (Tafalla : Txalaparta, 2017)
Azken mende erdian baserri-bizitzak alimaleko eraldaketajasan du eta liburu honek baserritarrak zetozenaldaketa erraldoiei aurre egiteko beren burua sindikatuetanantolatzeko prozesua azaldu nahi du. Herrikobaserrietatik baserritarren sindikatuetara egindakojauzia argitu nahi du lanak eta, zentzu horretan, EuskalHerriko nekazaritza-sindikatu nagusien historiatxiki bat da.Laborantza munduan egon diren aldakuntzak eta bilakaerakhobeto ulertzeko tresna ere bada: esne grebak,traktoradak, kuotak, administrazioarekiko harremanak,transgenikoak, jatorrizko izendapenak, elikadurakrisiak... Liburuak hauek guztiak jorratzen ditu, bainaharatago ere badoa, lan honen asmoa ez zelako soilikazken hamarkadetan baserriari gertatutakoa azaltzea,baizik eta testuinguru horretan baserritarrak sindikatuetannola antolatzen hasi ziren kontatzea, zerk eraginzituen mugimendu haiek, nortzuek eta nola gorpuztuzituzten, eta nola erantzun dioten nekazaritzahainbeste baldintzatu duen testuinguru politiko etasozioekonomiko berriari. Eraldaketa prozesu horretanEuskal Herriko laborariek munduan nagusitzen deneredu produktibistari aurre egiteko proposatzen dutennekazaritza eredu berrian eta elikadura burujabetzarenkontzeptuan ere sakondu nahi du lan honek, biak alabiak gure herria eta mundua bera eraldatzeko ezinbestekotresna direlakoan.
Keywords: Elikadura burujabetza -- Euskal Herria; Nekazal sindikatuak -- -Euskal Herria; Euskal Herriko Nekazarien Elkartasuna; Monografiak