Zendoia, pozaren mezularia : Tomas Zubizarreta Soraluze "Zendoia" (1930) / Laxaro Azkune Sudupe ; [koordinatzaileak, Eneritz Gorrotxategi eta Maider Jauregi] - Azkune, Lazaro (Soinuaren liburutegia (Euskal Herriko Trikitixa Elkartea), 2014)
Imanol Arregi "Iturbidek" esana:"Tomas Zendoiak asko estimatu izan du ondoan panderoa jotzen duena izatea. Dezentetan tokatu izan zait berarekin erromeria edo bodaren batean. Behin baino gehiagotan esan izan dut, Tomasen dohainik handiena besteak pozik ikusten gozatzea dela, eta zoragarria, horretan jartzen duen enpeinua ikustea. Fraide bati entzun nion behin, orain 40 urte inguru: "Noiz hasiko gara besteak pozik ikusi eta gu poza sentitzen?". Zendoiak horixe egin du bizi guztian.Tomas oso eskuzabala izan da. Plazara joandako bakoitzean, zuen guztia emantera joaten zen, gehiegitan estuegi, presa gehiegirekin bezala. Izan ere, iritsi orduko hasiko zen, entxufe bila, hau edo hura, beti estu, lanean hasi arteko onik ez. Gero soinua jotzen hasitakoan, hura ez zen nekatzen, ez zen aspertzen".