Pedro Sodupe Esnaola "Gelatxo" : (1928), soinuaren bidaia luzea - Aristi, Pako; Euskal Herriko Trikitixa Elkartea (Zarautz : Euskal Herriko Txikitixa Elkartea, 2001)
"Gelatxo" esatea suaren ondoan historia zaharrak berritzen hastea da."Gelatxo" esatea garai bateko erromerien hotsa entzutea da."Gelatxo" esatea existitzen ez den mundu bat berpiztea da."Gelatxo" esatea bere aportazioa egin ondoren orain mundutik kanpo dagoen musiko bat edo musiko talde bat berpiztea da.Halere, "Gelatxo" esatea geure musikaren parte zenbateraino den geuk ere ez dakigun gizon bat aipatzea da."Gelatxo" esanda gizon bat ikusten dugu, besoak zabalduta.Eta besoen artean soinu handi bat dauka, tekladuna. Beti. Ikusi ditudan haren ehundaka argazkietan soinua dauka beti paparrean.Txantxangorriak papar gorria dauka. Aizkolariak papar zabala. Gelatxok soinu bat dauka paparrean.
Konpaktoan entzungai dituzuen grabaketak: 1. Kalejira2. Morito yTorero. Pasodoblea3. Taiganne. "Vals Musette"4. Lejos de ti. Tangoa5. Beti Gazte. Fandangoa6. Tapia. Arin arina7. Pasodoblea8. Fox Movido. Fox-a9. Polka10. Pasodoble de la Banda. Pasodoblea11. Kalejira
Keywords: Gelatxo -- (1888-1953); Monografiak