Nagusia kanpoan bizi da .1928ko martxoaren 15a / Takiji Kobayashi ; itzultzailea, Hiromi Yoshida ; [hitzaurrea, Iñigo Aranbarri] - Kobayashi, Takiji (1903-1933) (Narratiba (Katakrak), 2017)
Lehen, herri guztietan, errentarien txabola erdi erorien artean, nagusiaren etxearen hormak nabarmentzen ziren kurriloa bezain zuri. Pobreen eta aberatsen arteko desberdintasuna izugarria izaten zen. Baina hori aspaldiko kontua zen. Orain, Hokkaidoko nekazari herrietan, nagusiak ez ziren bertan bizi. Ez zeuden herrietan. Izan ere, nekazari herrietan, ez zegoen kultur ekitaldirik; simaurren eta abereen kaken usaiez beteta zeuden. Nekazari zahar, konkortuak besterik ez zeuden; nork bizi nahi zuen toki horietan?