Geneak, herriak eta hizkuntzak - Cavalli-Sforza, L. L. (Luigi Luca) (1922-2018); Azkune Mendia, Iñaki; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 2004)
Bere kolaboratzaileekin batera, Cavalli-Sforzak kartografiatu egin du planeta osoan zehar ehunka generen banaketa, eta mapa genetiko horiek korrelazioan jarri ditu beste hainbat erreferentzia historikok (arkeologikoak, linguistikoak, paleoantropologikoak, migraziokoak, demografikoak...) eskaintzen dituztenekin. Ondorioz, leinuak, migrazio-mugimenduak eta horrelakoak eratu ahal izan dituzte. Diziplina anitzeko datu horien guztien sintesiak aukera ematen digu giza espeziearen sorreraren eta azken 100.000 urteko garapenaren ikuspegi berri bat azaltzeko, izan diren iraultza teknologikoetan ere oinarrituta. Ikuspuntu zientifikoa erabiltzen du arraza edo herrien identitateen oinarriak bezalako kontzeptu labainak argitzeko, eta giza espeziearen geroari buruzko iragarpen itxaropentsuak egiten ditu.
Bibliografia: 259-265 or.
Liburu hau Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argitaratu da.
Geni, popoli e lingue
Keywords: Giza genetika; Giza eboluzioa; Antropologia; Zientzia-dibulgazioa; Monografiak