Berba galduen putzua / Seve Calleja ; Elurreta-ren itzulpena ; Oscar Domínguezen marrazkiak - Calleja, Seve (Ipotxak eta erraldoiak (Desclée de Brouwer), 2005)
Lurraren barren-barrenean, badago ezkutuko putzu misteriotsu bat. Putzu hori agian haitzuloa da edo, beharbada, lurrazpiko ibaia izango zen garai batean, eta istorio harrigarriak daramatza oraindik. Baina dirudienez, oraindik ez da inor iritsi putzuaren hondora. Zenbait lekutan Gurarien Putzua, Putzu Mingotsa, Piraten Haitzuloa edo Deabruaren Zintzurra deitzen diote, izan ere, irudimenean, norberak han kokatzen baitu gehien ikaratzen duena batzuetan, gehien irrikatzen duena bestetan. Gutxi esploratutako putzu babesgabe horretara erori dira ipuin hauetako pertsonaia nagusi asko.