Giza adimenari buruzko entseiu berriak - Leibniz, Gottfried Wilhelm, Freiherr von (1646-1716); Unzurrunzaga, Imanol; Echeverria, Javier (Bilbo : Klasikoak, 1996)
1703an Leibnitzek egiazki filosofikoak diren bere entseiuetarik ohargarrien eta nagusiena burutzen du: Giza adimenari buruzko entseiu berriak deritzana. 1696an jadanik, zenbait gogoeta idatziak zituen Lockeren obrari buruz baina, hark ez zituen kontutan hartu. Elkarrizketa erara egindako obra, Filateles, Lockeren abokatuak, kapituluz kapitulu, filosofo ingelesaren Entseiuko atal guztiak azaltzen ditu; eta Teofilok, Leibnitzen ordezkari denak, kritikatu egiten ditu. 1704an Locke hiltzeak, eragotzi egin zuen Entseiu Berriak argitaratzea, Leibnitzek ez ziolako jendaurrean eraso nahi, bere burua defendatzeko gai ez zenari. Entseiuak Berriak Leibnitz hil eta berrogeita hamar urte geroago agertu ziren eta bere edukia gehienbat, giza arimari buruzko da.
1996/12/16
1996/12/16
Nouveaux essais sur l´entendement humain
Keywords: Pentsamenduaren dibulgazioa; Filosofia -- -Ezagutzaren teoria; EIMAk onetsitako materialak; Baliabide digitalak; Monografiak