Koadroko emakumearen bila / Roser Barrufet i Soldevila ; [euskarazko itzulpena, Jose Antonio Sarasola] - Barrufet i Soldevila, Roser (Ameslari (Ibaizabal), 2002)
"Koadroko emakumearen bila" obrarekin, egileak Florentziako Errepublikan, Lorenzo de Mediciren agintaldian gertaturiko gatazkak dakarzkigu gogora. Zenbait mitok, horien artean Leonardo da Vinci, Botticelli, Verrocchio, etab. eta asmaturiko beste hainbat pertsonaiak gorpuzten dute protagonistak, emakumen anonimo baten erretratuaz maitemindurik, bere ametsean bizi dituen abenturak.