Heriotza mendebaldean eta Euskal Herrian / [testugilea] Murgil Taldea (Historia eta Gizartea (Gaiak), 1997)
Heriotza misterioz inguraturik dagoen unea da. Paleolitoz gero nekazaritza giroko Euskal Herriko eta Mendebaldeko gizarteek "etxekotua" omen zuten heriotza, berezkoa eta naturaltzat jotzen zuten. Gizarteko elkarlaguntzen sistemak bere gain hartzen zuen eta, bizirik segitzen zutenek hildakoengandik loturak askatu edo haiekiko harremanak arautu egiten zituzten. Heriotza, beraz, ez zen ezkutatzen. Egun, ordea, hogeigarren mendeko tabu handi bihurtu zaigu eta ezkutuan mantentzen dugu.