Harribeltzetako ipuinak / Joseba Aurkenerena Barandiaran ; [marrazkiak eta azala, Rafa Serras] - Aurkenerena Barandiaran, Joseba (Ekilore (Gero), 2001)
Oraingo honetan Makurmendiko magalean kokaturiko Harribeltzeta herriko istorioetan murgilduko gara. Bi ezizen horien gibelean gordetzen diren mendi eta herri gipuzkoarreko pertsonaiak, gertaerak, kontakizunak... trumilka etorriko zaizkigu, bata bestearen atzetik: Martur gaskoia, Loretxo Zuria izeneko printzesa, Indianoetako joakin Isasti, Ollarra kapitain karlista, Mariñeleneko Jaonai, Santa Krutz apaizak, Aita Barandiaranek eta Mark Legasek osaturiko hirukote beltza, Blas Lezoko kortsarioa, Nostradamus igarle ospetsua, nikibildarrak... Osora errealitatea eta fikzioa uztartzen dituzten hamabi istorio kostaldeko herri baten erradiografia magikoa azaltzeko asmotan.