Sugearen iraultza : Euskal Herria iraganalditik geroaldirantz / [testugilea] Josu Naberan - Naberan, Josu (Historia eta Gizartea (Gaiak), 1998)
Gizartea betidanik gerran, konkistan, arpilaketan, norgehiagokan oinarritu dela erakutsi digute. Baina beti ez da izan horrela. Azken aurkikuntzek frogatzen dutenez, indoeuroparren inbasio biolentoak baino lehenago, Antzinako Europak nekazaritza-zibilizazio baketsua, ez-patriarkala, horizontala garatu zuen, Jainkosa bizi-emailearen zibilizazioa, hain zuzen. Baina gilanian, bi sexuen arteko berdintasunean, oinarrituriko gizarte garatu hura Ekialdetik etorritako herri patriarkal eta gerrazaleek suntsitu zuten, Euskal Herrian eta Euskal Herria bezalako beste gune menditsu batzuetan antzinakoaren txingarrak bizirik iraun bazuen ere.