4-12 urte bitarteko haurren garapenerako kooperazio eta sormen jolasak - Garaigordobil Landazabal, Maite; Jiménez, Diego; Elizalde, Luis María; Hitzurun Hizkuntz Zerbitzuak (Amorebieta-Etxano : Ibaizabal, 2005)
"4-12 urte bitarteko haurren garapenerako kooperazio eta sormen jolasak" liburuan 4-12 urte bitarteko haurrentzako kooperazio eta sormen jolasetan oinarritutako lau programaren laburpena aurkezten da. Lan horiek era esperimentalean ebaluatu dira, haurren garapenean duten eragina neurtzeko helburuarekin. Kooperazio jolaserako proposamen hau esku-hartze psikohezitzailean oinarritutako proposamena da, haziera orokorrean arazorik ez duten haurren garapen soziala, emozionala eta sormena sustatzeko egokia; horrez gainera, era berezian laguntzen die garapen orokorrean arazoak dituzten haurrei. Testuak jasotzen duena: a) Jolas programaren oinarri teorikoaren laburpena eta horretatik abiatuta, jolasak eta kooperazioak haurraren garapenari egiten dioten ekarpenaren azterketa. 2) Jolas programaren deskribapena: helburua, programa osatzen duten jolasen ezaugarriak taldean aplikatzeko prozedura... 3) Esperientziak jokabide sozialean, sormenean eta garapen emozionaleko hainbt faktoretan duen eragina ebaluatzeko metodologia eta tresnak. Lan honetan 4 eta 12 urte bitarteko haurrekin egiteko 72 jolas biltzen dira. Jolas horiek bi jolas kategoria handitan daude sartuta: 1) Komunikazio eta jarrera prosozialeko jolasak (komunikazio-kohesio jolasak, laguntza-konfiantza jolasak, kooperazio jolasak). 2) Sormen jolas kooperatiboak (hitzezkoak, dramatikoak, grafiko-figuratiboak, plastiko-eraikitzaileak). Programa taldean aplikatzeko, jolas saio bat egingo da astean, eta saio bakoitzean bi edo hiru jarduera ludiko egingo dira. Taldeko kideek, gainera, hainbat gairi buruzko gogoeta eta eztabaida egingo dute: sortutako sentimenduak jarduerak aurrera eramateko izan den parte-hartzea eta kooperazio maila, jolas arauekiko errespetua, jolas produktuen sormen maila...
2005/11/07
Keywords: Jokoak -- Alderdi psikologikoak; Heziketarako jolasak; EIMAk onetsitako materialak; Monografiak