Ariasman : : Euskal baleazaleen istorio bat / Tapio Koivukari ; itzulpena, Maia Ossa Rissanen - Koivukari, Tapio (Narratiba (Erein), 2017)
1615ean, ekaitz batek hiru euskal baleontzi txikitu zituen Islandian, eta udazken hartan bertako biztanle batzuek tripulazioko 31 kide akabatu zituzten, Air Magnússon magistratuaren aginduz. Euskal baleazaleen sarraski hori da Ariasman nobela historiko honen oinarria.