Gipuzkoaren jatorria : historia, mitoaren eta elezaharraren artean - Rekalde, Anjel; Marcilla, Rubén ([Iruñea] :[Nabarralde], 2010)
Gipuzkoako "Fidelissima bardulia nunquan superata" legendak errealitatearekin lotura gutxi du. Mitoa da. Estrabonek aipatutako barduliarren tribuaren eta egungo Gipuzkoaren artean ez da jarraikortasunik. Ipuzkoa nafar eskualdea izan zen 1025ean. Baina gaurko lurraldea sorkuntza berantiarra da. Gaztelak Nafarroarekin zuen etengabeko gerra hartan, ze interesekin bultzatu zuen hau?
Euskara eta gaztelania
Keywords: Gipuzkoa -- -Historia; Erreferentzia-materialak; Bideo didaktikoak