Euskara / Pilar Yoldi ; argazkiak, Xabier Otero - Yoldi, Pilar (Bertan (Gipuzkoako Foru Aldundia), 2011)
Paleolitoan, Europako kontinentearen zatirik handiena izotzak estaltzen zuenean, asentamenduetako asko behe aldeko lurretan kokatu ziren, askotan kostaldetik gertu. Hemen azaltzen dira kontinenteko eta gaur egun Euskal Herriak hartzen duen lurraldeko aztarnategi garrantzitsuenetako batzuk, Deba arroaren behealdean hain ugariak izan ziren haitzuloetako okupazioen zati bat azalduz, horien artean Praileaitz I.