Euskal Herriaren historia laburra / Iñaki Egaña ; [euskaratzailea, Xabier Aranburu Zinkunegi] - Egaña, Iñaki (Leire (Txertoa), 2014)
Liburu honen helburua Euskal Herriaren historiaren ikuspegi zabal eta aldi berean guztiz sintetikoa eskaintzea da, modu atsegin eta ulerterrazean eskaini ere. Langintza horretan gogotik saiatu da IñakiEgaña. Izan ere, egile oparo honek, ikerketan nabarmentzeaz gain, beti erakutsi ditu dibulgaziorako dohain berezi eta joera handia. Denboran barrena proposatzen digun bidaia Historiaurrean hasi eta gaurarte iristen da. Irakurleak geldialdiak egingo ditu Nafarroako Erresuman, Iraultza frantsesean, karlistaldietanedota XX. mendeko gerretan; Eneko Aritza, Elkano, Joana Albret, Pierre Lancre, Zumalakarregi, Facundo Perezagua eta beste pertsonaia askorekin egingo du topo, eta, halaber, bidera aterako zaizkiohistoriaren hainbat pasadizo ez oso ezagun, protagonista bitxi eta hipotesi berri ere. EUSKAL HERRIAREN HISTORIA LABURRAk bidea erraztuko die gure iragana hobeto ezagutzen hasi nahi dutenei.