Neronek tirako nizkin - Salaberria, Sebastian (1915-2003); Lertxundi, Anjel; Esnal, Pello; Zabala, Antonio (1928-2009); Gipuzkoa. Kultura, Turismo, Gazteria eta Kirol Departamentua (Donostia : Gipuzkoako Foru Aldundia, Kultura, Turismo, Gazteria eta Kirol Departamentua, 2016)
Eleberri autobiografiko honetan, haur eta gazte-denboraren berri eman ondoren, gerrateko ibilerak kontatzen ditu Salaberriak. Guda sortu zenean, guztiz bakezalea izanik, ez da etxetik inora joaten. Baina kintak harrapatu eta fusila hartu beharra du. Bizkaira daramate. Hantxe, beste aldetik ordea, anaia bat du: Kaximiro. Eta egun batean, biek beldur zutena gertazen da: elkarri tiroka ekin beharra. Horixe besterik ez da, izan ere, gerra zibila: anaiarteko borroka.
Hirugarren argitalpen honetan, euskara batuaren eredura ekarri dugu eleberria.
Keywords: Helduentzako Literatura