Neronek tirako nizkin / Sebastian Salaberria ; [hitzaurreak, Anjel Lertxundi (edizio honetakoa), Antonio Zavala (aurrekoa, 1994koa)] ; egokitzapena, Pello Esnal - Salaberria, Sebastian (1915-2003) (Hauspoa Liburutegia, 2016)
Eleberri autobiografiko honetan, haur eta gazte-denboraren berri eman ondoren, gerrateko ibilerak kontatzen ditu Salaberriak. Guda sortu zenean, guztiz bakezalea izanik, ez da etxetik inora joaten. Baina kintak harrapatu eta fusila hartu beharra du. Bizkaira daramate. Hantxe, beste aldetik ordea, anaia bat du: Kaximiro. Eta egun batean, biek beldur zutena gertazen da: elkarri tiroka ekin beharra. Horixe besterik ez da, izan ere, gerra zibila: anaiarteko borroka.