Beroki gorria - Zubizarreta, Patxi; Mosquera, Yolanda; Markina-Xemein. Udala ([Euba] : Ibaizabal, 2016)
Itsasontzian sartu ginen gehienok norbaitekin geunden han. Bagenuen eskutik nori heldu edo eskua estutzen zigun norbait. Denok genuen izena, baina identifikazio txartelean gure zenbakia agertzen zen. Eta kontatzen genekienontzat, kasik lau mila neska-mutiko ginen. Hala ere, gerra aurretik, Habana trasatlantikoak Alfonso XIII zuen izena eta zortziehun lagun eramaten zituen Kuba, Mexiko edo New Yorkerako bidaietan. 36ko gerratik ihesi, 4.000 haur inguru Santurtziko portutik Ingalaterrara eraman zituzten Habana transatlantikoan. Albumean, bidaia horretako zenbait eszena eta gorabehera kontatzen dira lehendabizi; ondoren, Ingalaterrako kanpamendukoak. Haurren eguneroko triste hura desio eta itxaropen batek egiten du eramangarriago: gerra bukatu eta etxera itzultzeak, hain zuzen ere. [GJH 16: Bakea, justizia eta instituzio sendoak]
12 urtetik aurrera (horia)
Markina-Xemeingo Udalak antolatutako 2016ko Peru Abarka album lehiaketa Narrazio Laburren XI. Lehiaketako irabazlea
Keywords: Haurrak eta gerra; Espainia -- Historia -- 1936-1939 (36ko Gerra); Haur eta Gazteentzako Literatura; Album ilustratuak; Eleberriak