Joxinixio gudaria / Mikel Atxaga ; [hitzaurrea, Elixabete Garmendia] - Atxaga, Mikel (1932-2009) (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 2015)
Anaiak anaien kontra, auzoak auzoen kontra, herritarrak herritarren kontra eta katolikoak katolikoen kontra gerra egitera behartzen direnean, egoera ankerrak, negargarriak, gorrotagarriak eta, aldi berean, hunkigarriak ere gertatzen dira. Kontaera xume eta labur honek egoera horiek azalaraztea du helburu. Horretarako, baserritar xume bat aukeratu dut. Armarik hartzerik eta militar izaterik sekula bururatu ez zaion bat