Axular : mendea. Gizona. Liburua - Villasante, Luis (1920-2000) (Oñati : Arantzazu, 1972)
Kritiko guztiek esn digutenez, AXULAR (1556 1644) da euskerak sekula izan duen idazlerik handiena. Liburu bat bakarra utzi zigun Axularrek, GERO, baina berarekin irabazi zuen autoreak betidanik aitortu zaion maisutza paregabea. Tantai haren itzalpean literatur eskola oso bat jaio zen: lapuurtar klasikoaren eskola. Jatorra, oparoa, bikaina. Egundaino Axularri eskaini zaion lehenengo euskal liburua da hau, eta GERO-ren itzultzaile eta aztertzaile nekaezina den Aita Villasanterena da. Hemen ditugu bilduta gaurregun Axularri eta haren liburuari buruz dakizkigunak, eta, baita aipatuta ere, bilatu beharko lirakeenak. Uste dugunez, liburu atsegina izanenen da hau, mamiz eta hizkeraz. Gutartean gutik aztertu du GERO, Villasantek hainbat. Laster ikusiko da hori berehala letorkeen hamar urtetan burututako "Axularren esaldi-hiztegian"-n.
Bibliografia: [239]-250 or.
Keywords: Axular, Pedro -- (1556-1644). -- Kritika eta interpretazioa; Monografiak