Oinarri bila : morfosintasian eta fonologian / Txillardegi - Txillardegi (1929-2012) (Txillardegi, 1977)
Euskal Herria inoiz batua izango bada, EUSKARA BATUA-ren bitartez batuko da; berau euskaldun guztion mintzabide nagusi bihurtuko delarik. EUSKARA BATUA hazteko eta osatzeko, ordea, sakonki eta egokiro itsatsi behar da gure hizkntza.Euskaldunek, gazteek batez ere, hamarka, ehunka, milaka, nahi dute gure hizkuntza zaharra birrikasi eta menderatu.Berauen zerbitzuan jarriz, gurue atzizki eta joskera bereziak aztertu dira liburu honetan. Eta Fonologiaren mailan, nahiz honetaz Euskaltzaindiak gaur arte ezer erabaki ez badu ere, bide-urraketan hasi behar zen; euskara MINTZATUA izateko prestatu behar baita, eta ez izkribuen maila soilerako. Horretara dator OINARRI BILA hau.