Pirinioetako hizkuntzak : lehena eta oraina : lehena eta oraina = As luengas d´os Pirineus: passau y presén = Las lengas deus Pirineus : passat y present = Les Llengües dels Pirineus : passat y present / argitaratzaileak, A. Sagarna, J. Lakarra eta P. Salaberri - Sagarna, Andoni; Lakarra, Joseba Andoni; Salaberri Zaratiegi, Patxi (Iker (Euskaltzaindia), 2011)
Urriaren 6tik 10era, 2008an, Euskaltzaindiak bere XVI. Biltzarra egin du Iruñean. Gaia Pirinioetako hizkuntzen lehena eta oraina iza da, aste oso batean zehar aztertu baitira Pirinioetako hizkuntza historikoen nondik norakoak. Hartara, euskara, aragoiera, katalan eta okzitanieraren hainbat alor ikertu dira, hala nola, euren historia, dialektologia, literatura, soziolinguistika, teknologia berriak eta toponimia, aditu eta jakitun askoren ekarriak bilduz.